Als je volgende week woensdag last zou hebben van koorts, van een hoestje of van een voor een marathon trainende loopneus, kom ons dan vooral niet vervoegen op de Science Bar over griep! Jaarlijks sterven er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie namelijk wereldwijd 250 000 tot 500 000 mensen aan seizoensgriep –en geef toe, het overlijden van de organisatoren van de superboeiende Science Bars zou een spijtige zaak zijn. Indien er in jouw lijf echter geen sprake is van enige spier- of hoofdpijn: woensdagavond 30 september, 19u, Rits Café Brussel. Hieronder alvast enkele Fun Flu Facts om je warm te houden.

Als je jonger bent dan twee of ouder dan 65, als je zwanger bent, als je chronisch ziek bent of als je immuunsysteem op een andere manier verzwakt is, dan heb je een verhoogde kans op complicaties bij seizoensgriep. Maar voor alle andere categorieën ziet griep er iets rooskleuriger uit. Rooskleuriger, of zelfs fluoroze: een team van Japanse wetenschappers heeft griepvirussen gecreëerd die fluorescerende eiwitten aanmaken. Zo wordt het veel gemakkelijker om de verspreiding van deze virussen in het lichaam te onderzoeken en in beeld te brengen.

Als je een vogel bent, of liever was, dan had je dit voorjaar in de Verenigde Staten minder geluk. Daar moesten tijdens een uitbraak van vogelgriep 40 miljoen vogels onvrijwillig het leven laten. Het virus sloeg niet over op mensen, maar het bakken van een taart werd wel moeilijker: kippeneieren waren schaars, en voedselproducenten begonnen noodgedwongen eieren uit Europa te importeren.

…wat dan weer problematisch is als je een producent van griepvaccins bent. De gedeactiveerde virussen, nodig voor het produceren van vaccins, worden vaak eerst gekweekt in vogeleieren. Sommige producenten van vaccins houden er dan ook hun eigen kippenren op na, een kippenren die tijdens een uitbraak van vogelgriep dus extra streng beveiligd en gemonitord moet worden.

Als je het wel hebt voor Big Data, dan is de website van Google Flu Trends misschien wel iets voor jou. De computerwetenschappers van Google proberen uitbraken van griep te voorspellen aan de hand van de zoekopdrachten die gebruikers invoeren. Want als iedereen plots naar “flu symptoms” begint te zoeken, dan moet er toch iets aan de hand zijn? Externe onderzoekers hebben aangetoond dat Google Flu Trends de omvang van epidemies vaak overschat. Toch is iedereen het erover eens dat het een goede aanvulling is op reeds bestaande manieren om griep te monitoren. Tegenwoordig geeft Google Flu Trends de resultaten enkel nog vrij aan bepaalde medische instellingen, maar je kan de archieven nog steeds hier bekijken.

Uiteindelijk zit het allemaal in je hoofd. Of toch deels, en vooralsnog is het enkel vastgesteld in het hoofd van muizen: bij een tekort aan AcPb, een eiwit dat zich in de hersenen bevindt, sterven muizen sneller aan griep. Ditzelfde “IL-1 receptor brain-specific accessory protein” speelt ook een rol in het regelen van de muizenslaap.

…en er is geen bewijs dat griepvaccins autisme veroorzaken. Er zijn minstens twintig verschillende studies die het verband tussen vaccins en autisme onderzochten en weerlegden. Helaas kost het uitvoeren van degelijke wetenschappelijke studies tijd, en dat bleek genoeg incubatietijd voor een wereldwijde uitbraak van het anti-vaccins-virus.