Na menig familie-, nieuwjaars- en ondertussen ook personeelsfeest hebben we er allemaal wel even genoeg van: alcohol. Om de feestperiode af te sluiten geven we je 10 Fun Facts over alcohol want het is, jawel, Fun Fact Friday!!!
1. Katers zijn genetisch bepaald
Ben jij één van die mensen die altijd een grotere kater heeft dan zijn/haar drinkpartners, hoewel je er vast van overtuigd bent dat je evenveel gedronken hebt? Dan zijn er twee mogelijkheden:
– Je hebt zodanig veel gedronken dat je gewoon niet meer weet hoeveel je er hebt achterover geslagen (we don’t judge..:-))
– Je bent een genetische pechvogel die meer aanleg heeft voor katers
Verschillende studies hebben aangetoond dat je aanleg voor katers waarschijnlijk voor de helft te maken heeft met je genetisch materiaal. Andere factoren zijn je gezondheid, hoe snel je je dronken voelt, leeftijd, … hoe The Guardian bespreekt hier een aantal studies.
2. De wetenschappelijke katerremedie!
Ben jij toch één van die pechvogels of heb je gewoon té diep in het glas gekeken? Volgens AsapScience zijn een stevige en vettige maaltijd vooraf, veel water, een aspirientje voor het slapen gaan, en een goed ontbijt dé wetenschappelijke geneesmiddelen voor een kater.
3. Dronken zeemeeuwen
Niet alleen mensen worden dronken, ook dieren slaan er wel al eens graag eentje achterover. Zeemeeuwen eten graag mieren waardoor ze hun coördinatie lijken kwijt te raken en minder remmingen hebben. De meeuwen worden waarschijnlijk dronken door het methaan zuur (ook wel gekend als mierenzuur) dat in de mieren zit. Hoewel het misschien even lachen is als je zo’n dronken meeuw ziet, prettig is het niet. Ze zouden voedsel stelen uit de handen van de mensen, en vliegen door hun slechte coördinatie recht op gebouwen en auto’s.
4. Razendsnelle kurken
Ondertussen worden wij al een beetje misselijk bij de geur van Cava of Champagne, maar de voorbije weken hebben we met z’n allen wel wat flesjes geploft. Niet zonder gevaar, zeggen vele oogartsen, jaarlijks komen tal van mensen binnen in de spoed omdat ze zo’n kurk in hun oog hebben gekregen. Volgens een studie in de Technische Universiteit van Clausthal kan een kurk theoretisch zo’n 100 km per uur bereiken. De onderzoekers daar hebben de test gedaan en kwamen aan 40 km uur. Niet zo aangenaam dus!
5. Half vol of half leeg?
Wat zou er gebeuren als een glas water écht half leeg is? Met echt half leeg bedoelen we dus niet de helft water en de helft lucht. Maar de helft water en de andere helft vacuüm, met het water in het bovenste deel van het glas. De geweldige uitleg kan je lezen op What If. Het effect kan je hier ook al even bekijken:
6. Oud bier
Bier is bijna zo oud als onze samenleving zelf. Naar alle waarschijnlijkheid werd het gouden drankje voor het eerst gemaakt op basis van brood in Mesopotamië rond 4500 vC. Er zijn bierrecepten te vinden uit 3900 vC. In het Oude Egypte was het drankje zo populair dat het soms een betaalmiddel was.
In de Middeleeuwen was bier dé drank van het gewone volk, het was dan ook een pak veiliger om te drinken dan water en het bevatte voedingstoffen. In de Lage Landen werd zo’n 300 liter bier per persoon per jaar gedronken (vandaag zou dat zo’n 70 liter zijn). Middeleeuws bier bevatte wel minder alcohol dan ons bier vandaag.
7. De smaak van bier is al genoeg
Een studie uit 2013 toonde aan dat de smaak van bier alleen al genoeg is om dopamine in de hersenen op te wekken. Dopamine is een stofje in je hersenen waardoor je je goed voelt.
FYI: hoewel we goed gelachen hebben met onze afbeelding bovenaan, moeten we toch even melden dat alcohol in z’n pure vorm geen oplossing is. In de chemie is alcohol een organische verbinding met een hydroxylgroep gebonden met organische een koolstofketen (een aryl- of alkylgroep). Er is wel een Facebookgroep die ijvert om alcohol in de chemie ook als oplossing te laten erkennen.