Zal je na het uitgebreide kerstdiner nood hebben aan wat licht verteerbare wetenschap? Dit artikel is de ideale manier om ergens tussen de gigantische kalkoen en de jaarlijkse ijstaart in, je gezin met je wetenschappelijke wereldwijsheid te imponeren!
Onze kerstverlichting is te zien tot in de ruimte
Alle straten hangen vol met kerstverlichting en in veel wijken zijn de versierde gevels en bomen niet op één hand te tellen en dat merken ook de mannen van Nasa. Zij lieten een algoritme los op hun satellietbeelden en legden zo de extra verlichting bloot. De groene stipjes op de foto hiernaast (Bron: Nasa) tonen de verlichting die enkel in december te zien is.

En da’s niet de enige manier waarop astronauten in de kerstsfeer geraken. Ze wagen zich blijkbaar ook aan kerstliederen! Wist je dat “Jingle Bells” het allereerste liedje is dat werd afgespeeld in de ruimte. Het werd op 16 december 1965 uitgezonden tijdens NASA’s Gemini 6A-ruimtevlucht.
Dronken rendieren
Ook de rendieren van de kerstman hebben een BOB nodig. Rendieren lusten af en toe wel eens wat gefermenteerd fruit, waardoor ze serieus dronken kunnen worden. En ze laten het niet bij gefermenteerd fruit alleen, ze durven ook wel eens aan de magic mushrooms zitten! In Lapland, bijvoorbeeld, zoeken én vechten ze over de Amanita muscaria paddenstoel, die hallucinogene effecten heeft. Rendieren kunnen misschien niet écht vliegen, maar nu weten we dat zij dat misschien wel denken!

Waar haalt Rudolf zijn rode neus vandaan?
Uiteraard hebben onderzoekers hier al over nagedacht! In een Nederlandse studie worden verschillende mogelijkheden aangehaald: van alcoholvergiftiging (deuhh..), een parasitaire infectie tot een verkoudheid. Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijkste oververhitting. Er zouden kleine bloedvaten in de neus van een rendier zitten die verantwoordelijk zijn voor het opwarmen of afkoelen van de Arctische lucht. Omdat Rudolf een te zware last (de kerstman..) moet dragen raakt hij oververhit met een overwerkte en rode neus als gevolg.
De rendieren van de kerstman zijn eigenlijk vrouwtjes
We denken allemaal dat de rendieren van de kerstman mannetjes zijn, of dat lijken de namen toch weg te geven (Rudolph, Dancer, Prancer, …). Echte mannetjesrendieren verliezen hun gewei in de winter om energie te besparen, de rendieren in de kerstverhalen moeten dus vrouwtjes zijn. Het nieuwe gewei van de mannetjes wordt trouwens telkens groter en complexer en zorgt voor dominantie van de oudere en gezonde mannetjes.

Ook olifanten lusten een kerstmaal
De olifanten in de zoo van Berlijn krijgen ook een kerstmaal voorgeschoteld. Geen kalkoen en veenbessen maar wel kerstbomen, gedoneerd door kerstboomverkopers. Olifanten zijn dol op de sterke dennengeur.
Een echte of een plastieken kerstboom?
Het is een eeuwenoude vraag: wat is milieuvriendelijker? We weten niet in hoeverre de studie te vertrouwen is, maar volgens de American Christmas Tree Association (jup, die bestaat) hangt de milieuvriendelijkheid van jouw kerstboom af van de volgende zaken:
– Werd de kerstboom lokaal gekweekt?
– Hoe ver ben je gereden om je kerstboom te gaan halen?
– Hoe lang doe je met de kerstboom? (de regel is min. 9 jaar)
– Wat doe je met je kerstboom na de feestdagen?

X-mas is Grenglish
Wie graag zijn kerstkaarten met een iets hipper taalgebruik versiert door “Xmas” te schrijven in plaats van het klassieke “Kerstmis” of “Christmas”, gebruikt eigenlijk Grieks en Engels, oftewel Grenglish. X staat voor het Oudgriekse “Chi”, wat Christ betekent.
Een wiskundig eerlijke Secret Santa
Bij een klassieke Secret Santa trekt iedereen een naam uit een hoed. Maar wiskundig gezien is dat systeem niet zo eerlijk als je denkt … niet iedereen heeft evenveel kans om elkaar te trekken. Dr. Hannah Fry bedacht een fool-proof alternatief!
– maak kaartjes met bovenaan “jij bent nummer X” en onderaan “jij koopt voor nummer X”
– leg ze omgekeerd op tafel en ‘shuffle’
– knip ze in twee en schuif de bovenste rij eentje op
– iedereen trekt nu een nieuw samengestelde ‘boven’ en ‘onder’
– iedereen vult zijn naam in op een blanco genummerde Secret Santa lijst
– eerlijk naampjes trekken was nog nooit zo makkelijk!
Sneeuwvlokjes zijn lang niet altijd symmetrisch
Wanneer we ons een sneeuwvlokje inbeelden, komt hoogstwaarschijnlijk bij iedereen dat beeld van een mooi zesdelig symmetrisch vlokje naar boven. Toch zijn weinig vlokjes echt symmetrisch: wanneer het vlokje al vallend groeit, verandert de temperatuur en vochtigheid rondom het vlokje waardoor de manier waarop de watermoleculen zich aan het vlokje hechten verandert.

Snelle gast, die kerstman!
Heb je tijdens het bekijken van een kerstfilm je ooit al afgevraagd hoe de kerstman aaaaaal die huizen in één nacht bezoekt? Je bent niet de enige! Onderzoekers uit de V.S. hebben het berekend: om alle huizen te kunnen bezoeken, moet vadertje kerst maar liefst 822 huizen per seconde afwerken. Dat betekent dat hij zich moet voortbewegen met een snelheid van 1046 kilometer per seconde.

Koude dagen, hete … nachten?
Negen maanden na kerst worden de meeste baby’s geboren. Volgens een onderzoek wordt 9 procent van alle kinderen in de week tussen kerst en nieuwjaar verwekt. Ook worden er in deze periode twee keer meer voorbehoedsmiddelen verkocht dan normaal. Mensen vrijen dus een stuk meer rond kerst, maar toch vergeten we vaker de anticonceptie daadwerkelijk te gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de alcohol.