Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Science Bar Brussel is back: Lust jij gouden bananen?

3 december 2019 om 19:00 - 21:00

gouden banaan (shutterstock)

Een wetenschapscafé over voedselproblemen en de rol van wetenschap

We eten met zijn allen zo’n 100 miljard bananen per jaar. Bananen vormen dan ook een cruciaal onderdeel van het dieet van mensen overal ter wereld. In Oeganda betekent het woord matooke zowel ‘banaan’ als ‘voedsel’. Bovendien zijn veel mensen afhankelijk van bananen, niet alleen als voedsel, maar ook als levensonderhoud.

Maar de banaan is in gevaar: ziektes vernietigen hele plantages en verspreiden zich over verschillende continenten. Traditionele behandelingen werken niet. Stel dat we bananen – die mensen sowieso vaak kweken en eten – genetisch aanpassen. Kunnen we ze op die manier resistent maken tegen ziektes? M.a.w, kan de wetenschap een ‘gouden banaan’ produceren die het probleem oplost?

Laat ons op facebook weten dat je komt!

In onze volgende Science Bar kijken we naar de rol van wetenschap bij voedselproblemen. We vragen ons af wie verantwoordelijk is voor de situatie waarin we ons bevinden, en of het aan de wetenschap is om ons er weer uit te helpen. Wat zijn de risico’s die gepaard gaan met het aanpassen van voedsel, en zijn er andere oplossingen? Hebben we het ‘recht’ om in te grijpen in de manier waarop mensen lokaal omgaan met hun land? En willen boeren zo’n gouden bananen wel telen, of zou u ze willen eten?

Moderator Sven Pichal gaat in gesprek met professor Piet van der Meer, voedingsingenieur Laurens De Meyer en landbouwhistoricus Frits Heinrich.

Met Lust jij gouden bananen? trapt Science Bar Brussel een nieuwe reeks wetenschapscafés af. Deze eerste editie valt bovendien binnen de Week van de Ethiek, een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel dat onderzoekers uitnodigt om stil te staan bij de ethische gevolgen van onderzoek.

Inschrijvingen

Het is niet nodig je in te schrijven voor dit event.

Dit is een event van
Science Bar Brussel

Gegevens

Datum:
3 december 2019
Tijd:
19:00 - 21:00
Evenement Categorieën:
, , , ,
Evenement Tags:
, , , , ,

Organisator

Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel
Telefoon:
+32 2 629 12 82
E-mail:
contact@wtnschp.be

Locatie

RITCS Café
A. Dansaertstraat 70
Brussel, 1000
+ Google Maps